Sağlıklı bir bedene sahip olmak illa en yüksek kas yapısına veya en fit vücuda sahip olmak anlamına gelmez. Vücuttaki yağ oranının normal düzeylerde olması, kişinin kendi bedeni içinde rahat hissetmesi, doğru besinlerle beslenmesi, huzurlu ve stressiz bir yaşam sürdürmesi sağlıklı bir hayatın temelidir.
Günlük beslenme düzeni için temel kurallar neler olmalıdır?
Dengeli ve sağlıklı beslenmenin en önemli kuralı üç ana besin grubunun tabakta yer almasıdır, yani sağlıklı yağlar, karbonhidrat ve protein. Tabağınız ne kadar rengarenkse o kadar sağlıklı demektir, çünkü bu vitaminler ve mineraller açısından zengin bir öğün yediğinizin göstergesidir.
Tabi bu makro besinleri de doğru seçmek gerekir, sağlıklı yağ kaynağı olarak çiğ kuruyemişler, avokado, kaliteli zeytinyağları, keten tohumu, çekirdekler seçebilirsiniz. Karbonhidrat seçiminde ise beyaz undan uzak durup, tahıllı un, siyez unu, esmer pirinç, kinoa, karabuğday gibi kaynaklar kullanabilirsiniz. Bütün sebzeler de karbonhidrat grubuna dahildir, ama sebzenin pişirilme şekline dikkat etmelisiniz, yani kızartma değil, zeytinyağlı sebzeler, yine az yağda sotelenerek yaplan sebze yemekleri ve ızgara sebzeleri rahatlıkla tüketebilirsiniz. Protein için ise yumurta, süt ürünleri, az yağlı kırmızı et, ve balık haftalık menünüzde olsun. Paket gıdalardan, işlenmiş ürünlerden, kızartmalardan ve şekerli içeceklerden uzak durun. Arada bir yenilen ufak bir tatlının veya porsiyon kontolünü yaptığınız meyvaların ise tadını çıkarın.
Sağlıklı vücut
Sağlıklı bir hayat sadece beslenme ile bitmiyor tabi ki, egzersiz de olmazsa olmaz. Sporu hayatınızın bir parçası haline getirmek için gittiğiniz spor salonu ya evinize ya da iş yerinize yakın olsun ki spora gitmek bir zulüm olmasın. Eğer evinizde spor yapıyorsunuz bir düzen oluşturmak için haftanın belirli günlerini ve önceden belirlediğiniz saatleri mutlaka spora ayırın, araya ev işleri, sosyal hayat ya da toplantılar girmesin. Günlük enerji tüketiminizi yükseltmek için her gün 8.000-10.000 adım atmak, mümkün olduğunca merdiven kullanmak ve gidebildiğiniz her yere yürüyerek gitmek de önemli.
Yapacağınız sporu belirlerken başkalarından örnek almak yerine size en uygun olanı seçmek en doğrusudur, eğer ağırlık çalışmayı sevmiyorsunuz illa ağırlık çalışmak zorunda değilsiniz. Belki Yoga, Pilates ya da yüzme size daha uygun olacaktır, aynı şekilde başkalarından gördüğünüz trend olan bir diyeti denemek yerine size en uygun beslenme türlü seçmeniz yine uzun vadede diyet yapıyorum düşüncesinden uzaklaşıp ‘Ben dengeli ve sağlıklı besleniyorum’ demenizi kolaylaştırır.
Beslenme ve spor dışında tabii ki de ruhsal sağlığımıza çok dikkat etmeliyiz, beden ve zihin bir bütündür ve birisi iyi olmazsa öbüründe de bir eksikler olacaktır. Dolayısıyla kendinize vakit ayırmak, temiz havada yürümek, denemediyseniz nefes ve meditasyon çalışmaları yapmak, sevdiğiniz ve sizi rahatlatan bir hobi bulmak da çok önemli. Bu ister sahil kenarında yürüyüş olsun ister resim yapmak ister müzik eşliğinde dans etmek, yeter ki sizi rahatlatan, günlük kargaşalardan bir yarım saat bile olsa uzaklaşmanızı sağlayan bir hobi edinin ve ruh sağlığınızı da iyi tutmaya gayret edin.
Her gün minimum 7-8 saat uyumak, 2,5-3 litre su içmek, bir saat açık havada yürüyüş yapmak, tabağınızı bir gökkuşağı gibi rengarenk yiyeceklerle doldurmak, nefes çalışmaları yapmak, müzik dinlemek ve haftada 3-4 gün direnç egzersizleri yapmak sağlıklı bir hayatın temel kurallarındandır. Bunları hayatınıza entegre ediyorsanız bedeninize iyi bakıyorsunuz demektir.