Doğaka’nın Organize Sanayi Bölgesi salonunda düzenlenen 111.Yönetim Kurulu Toplantısında yaptığı açıklamada, ajans bütçesinin 6 Şubat’ta yaşanan depremin yol açtığı zararın giderilmesi ve özellikle ekonomik altyapının yeniden ayağa kaldırılması amacıyla revize edildiğini hatırlattı.
Özellikle deprem bölgelerinde yeni projelerin hayata geçirildiğini anlatan Yılmaz, “Ajansımızın kendi bütçesine ilave olarak deprem bölgesi dışında kalan tüm Kalkınma Ajanslarının bütçesinden Ajansımıza aktarılan kaynaklar da dahil edilerek oluşturulan yaklaşık 285 Milyon TL bütçe ile Bölgesel Kalkınma Odaklı Afet Eylem Programı uygulamaya alınmıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda hazırlanan program ile depremin en ağır yıkımının yaşandığı Hatay ili başta olmak üzere Kahramanmaraş ve Osmaniye illerimize yönelik yeni projeler hayata geçirilmiştir. Bununla birlikte Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda her üç ilimizde de uygulanan Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı, Hatay ilimizde uygulanan Cazibe Merkezlerini Destek Programı, Kahramanmaraş ilimizde uygulanan Üreten Şehirler Programı gibi destek programında da afet sonrası toparlanmaya yönelik yatırımlar göz önünde bulundurulmuştur. Bununla birlikte başta Avrupa Birliği fonları ve Birleşmiş Milletlere bağlı uluslararası kuruluşların destek programları olmak üzere ulusal ve uluslararası kaynakların bölgemizdeki yeniden toparlanma sürecine katkı sağlamasına yönelik işbirliği çalışmaları yürütülmüştür. Ayrıca önceki dönemlerde uygulamaya alınan; turizm altyapısı programları, özel sektöre yönelik faizsiz kredi desteği programları, güdümlü proje desteği kapsamındaki projelerin uygulanmasına devam edilmiştir" diye konuştu.
Yılmaz, tüm programlar ve uluslararası projeler kapsamında Doğaka’nın 2023 yılında tamamlanan, uygulamasına devam edilen, sözleşme aşamasına alınan ve planlanan toplam 90 projenin toplam bütçesinin 554 Milyon 961 Bin lira olduğunu vurguladı.
Bu projelere sağlanan hibe desteğinin 501 Milyon 363 Bin lira olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemde, bölgemizdeki toparlanma ve yeniden ihya sürecine katkı sağlayacak yatırımların fonlanmasına devam edilecektir. 2024-2028 yılları arasını kapsayacak Ulusal Kalkınma Planı hazırlıkları ile uyumlu olarak aynı dönemi kapsayacak şekilde yeni Bölge Planı hazırlıkları taslak olarak tamamlanmıştır. 2022 yılı sonunda taslak hale getirilen ancak yaşanan afet sonrası yeniden ele alınan Bölge Planı metni bugünkü Yönetim Kurulu Toplantısı’nda ele alınacak olup kabul edilmesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Makamına onaya sunulacaktır. Ayrıca, Ajansımızın 2024 Yılı Çalışma Programı ve buna bağlı 2024 Yılı Bütçesi için Genel Sekreterliğimiz tarafından yapılan hazırlıklar tamamlanmış olup Yönetim Kurulu’nda değerlendirilecektir. Gündem maddelerine geçmeden önce tüm Yönetim Kurulu üyelerimize tekrar hoş geldiniz diyor, toplantının bölgemize hayırlar getirmesini diliyorum."
DOĞAKA’nın 111. Yönetim Kurulu Toplantısı gündem maddelerinin görüşülmesi ile sona erdi.
Toplantıya, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Osmaniye İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Ali Gizlice, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu ve DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu katıldı.
Haber: Ümit KAHRIMAN